🚚 Livrare gratuită pentru comenzi de peste 300 Lei

Sezonul vesel de carnaval, caracterizat prin distracție, baluri, bucurie și sărbătoare, se încheie în această zi. Începe perioada de post de 40 de zile.
 
Numele Miercurea Cenușii este derivat din cenușa cu care frunțile credincioșilor sunt marcate cu o cruce în semn de pocăință în această zi în timpul slujbei. Marcarea frunții cu cenușă este un simbol al tradiției din Orientul Mijlociu - turnarea cenușii pe cap ca o recunoaștere a vinovăției și a regretului pentru aceasta. Cenușa se obține prin arderea ramurilor de palmier sau a noroiului din Duminica Floriilor din anul precedent.
 
Miercurea Cenușii cade la o dată diferită în fiecare an, deoarece derivă din Paștele, care se sărbătorește întotdeauna în prima duminică de primăvară după luna plină. Dacă scadem patruzeci de zile plus duminica din Paște, obținem data exactă a Miercurei Cenușii. Acest principiu se aplică nu numai în Biserica Romano-Catolică, ci și în Biserica Evanghelică. Greco-catolicii și ortodocșii sar nu doar duminica, ci și sâmbăta.