🚚 Livrare gratuită pentru comenzi de peste 300 Lei

Păpădia este una dintre cele mai faimoase și versatile plante medicinale din Europa Centrală. Această plantă discretă, cu flori galbene frumoase, crește în pajiști, peluze și grădini. Papadia este cunoscută pentru proprietățile sale vindecătoare și pentru utilizarea pe scară largă în bucătărie.

Identificare și colectare
Păpădia este ușor de recunoscut după florile sale galben pal și frunzele zimțate care cresc direct din trandafirul din pământ. Florile se transformă în „parașute” albe tipice, pe care vântul le suflă în toate direcțiile. Recoltarea păpădiei este cea mai bună primăvara și începutul verii, când frunzele și florile sunt cele mai proaspete și cele mai bogate în nutrienți.

Efectele vindecătoare
Papadia este bogata in vitaminele A, C, E, K si in unele vitamine din complexul B. Contine si minerale precum fier, calciu, magneziu si potasiu. Efectele sale medicinale sunt diverse:

Suportul digestiei: Papadia stimuleaza productia de sucuri gastrice si bila, care sustine digestia si curatarea ficatului.
Detoxifiere: Are efecte diuretice, care ajută la detoxifierea organismului.
Proprietăți antiinflamatorii: Este folosit pentru a calma inflamația și durerea.

Utilizați în bucătărie
Papadia este folosită în bucătărie în diferite moduri. Frunzele tinere sunt adăugate în salate, unde adaugă un gust ușor amar care seamănă cu rucola. Putem folosi florile pentru a face miere de păpădie sau sirop. Rădăcina de păpădie este adesea uscată și măcinată într-o pulbere care este folosită ca înlocuitor de cafea sau în diferite amestecuri de ceai.

Sfaturi de colectare
Când colectați păpădii, asigurați-vă că le colectați în zone curate, departe de drumuri și zone industriale, astfel încât planta să fie lipsită de substanțe nocive. Cel mai bine este să culegi păpădie dimineața, când florile sunt deschise și proaspete.

Reteta sirop de papadie
Siropul de păpădie este o modalitate populară de a păstra gustul și proprietățile vindecătoare ale păpădiei pe tot parcursul anului.

Ingrediente:

400 de bucăți de flori de păpădie
1 litru de apă
1 kg de zahar
1 lamaie (fara tratament chimic)

Abordare:

Înmuiați florile de păpădie în apă timp de 24 de ore.
După 24 de ore, scurgeți florile și turnați apa într-o oală.
Adăugați zahăr și lămâie feliată.
Gatim totul impreuna la foc mic aproximativ 1,5 ore, pana se ingroasa siropul.
Turnați siropul finit în sticle sterilizate și sigilați bine.
Papadia este o adevarata comoara de aur a naturii, care ne ofera multe beneficii pentru sanatate si posibilitati de utilizare in bucatarie. Utilizați această plantă atunci când este în vârful sezonului de creștere și îmbogățiți-vă dieta și dulapul cu medicamente cu această plantă discretă, dar extrem de valoroasă.

Dacă trebuie să uscați ierburile într-un loc mic, plasele de uscare vă vor ajuta.