🚚 Livrare gratuită pentru comenzi de peste 300 Lei

Printre pomii fructiferi cei mai cultivați în țara noastră se numără merii, perii, cireșii, prunii și, acolo unde este suficient de cald, caisele, de exemplu. Această tăiere în trei puncte îi va ajuta să crească mai bine și să producă mai mult. Tăierea înainte de primăvară se face în februarie și martie, în special la pomii malvici (măr și par), în perioada în care nu mai sunt înghețuri, dar pomul nu are încă muguri. De obicei tăiem fructele cu sâmburi după ce recolta s-a copt, de multe ori doar în august. Excepție sunt prunele cu coacere târzie - acestea trebuie tăiate înainte de recoltare.

1. Curatenie

Este necesar să îndepărtați toate ramurile bolnave, rupte sau deteriorate în alt mod. De asemenea, tăiem ramurile îndreptate vertical în sus sau lăstarii care cresc din trunchi și astfel curățăm coroana. Întotdeauna tăiem cât mai mult posibil lângă ramura din care crește ramura deteriorată.

2. Iluminarea

În primul rând, scoatem ramurile care cresc în jos, până în centrul coroanei copacului sau ramurile încrucișate. Încercăm să creăm o coroană frumos care să plece din centrul copacului. Putem trece și verifica cum arată coroana. Apoi eliminăm ramurile care concurează între ele pentru creștere, cresc din același loc sau cresc paralel una cu cealaltă. Lăsăm întotdeauna ramurile care sunt mai sănătoase și care fac un unghi mai bun față de centrul copacului (este utilă compararea unghiurilor cu acele ceasului - la ora 2 sau la ora 10). Cu iluminare adecvată, între ramuri ar trebui să rămână un spațiu gol de 15 până la 30 cm. Cu cât ramurile sunt mai subțiri, cu atât pot fi mai aproape una de cealaltă.

3. Abreviere

Acest pas nu este necesar pentru copacii mai bătrâni, dar va ajuta copacii tineri să prevină ruperea ramurilor lungi sub greutatea fructului, ramurile se vor îngroșa și va fi susținută creșterea ramurilor inferioare. Nu este recomandat pentru copacii mai bătrâni. Pur și simplu procesăm lăstarii tineri cu aproximativ 20 la sută din lungimea lor. Tăiem întotdeauna chiar deasupra mugurelui, care merge acolo unde doriți ca ramura să crească mai departe.