🚚 Livrare gratuită pentru comenzi de peste 300 Lei

Cuvântul unguent evocă ceva nesănătos și dăunător în noi, că există mult colesterol în el care ne înfundă vasele de sânge. Recent insa s-a demonstrat ca contine multe substante benefice, aproape deloc colesterol, si are o gama foarte larga de utilizari.

Ce contine untura:

  • raportul ideal așa-numitul acizi grași esențiali care sunt legați în grăsimi:
  • Acid oleic – ajută la scăderea colesterolului, este o prevenire eficientă a diabetului zaharat și a bolilor oculare.
  • Acid gras linoleic (acizi grași omega-6) - încetinește creșterea țesutului adipos, ameliorează colesterolul și ajută la prevenirea aterosclerozei premature și a hipertensiunii arteriale cronice
  • Acid gras linolenic (acizi grași omega-3) - ajută la corectarea proceselor din corpul uman, la buna funcționare a nervilor și a sistemului cardiovascular.

Ce untura nu contine:

  • Acizi grași trans - atunci când sunt consumați, colesterolul crește semnificativ și sunt conținuti în grăsimile întărite
  • Substanțe colorante și aromatizante - unguentul nu are nevoie de aceste substanțe

Avantajele unturii:

  • termen lung de valabilitate - cu depozitare adecvată într-un loc întunecat și răcoros
  • conținut ridicat de așa-numitele Grăsimi „sănătoase”.
  • nu contine lactoza
  • unguentul este foarte tartinabil pe pâine
  • unguentul este, de asemenea, capabil să ajute în tratamentul bolilor - împachetările calde cu unguent de carne de porc au un efect dovedit în tratamentul bolilor tractului respirator superior și în tratamentul tusei.

Reteta pentru unguent de porc de casa:


bacon crud de porc, putina apa si sare
Tăiați slănina în cuburi mici. Ar trebui să fie cam la fel pentru a se coace uniform. Câtă slănină folosiți este individuală. Aproximativ 2 kg de slănină înseamnă aproximativ 1 kg de unguent. Pune baconul intr-o oala mai mare cu putina apa (aproximativ 1 decilitru) si sare. Fierbem la foc mic cu amestecare constanta pentru ca baconul sa nu se arda pe noi. Când unguentul începe să se formeze, începem să-l luăm într-un recipient de colectare. Continuăm acest proces până când firimiturile sunt aurii și crocante. Se strecoară unguentul rămas într-un recipient de colectare. Depozitați fie într-un recipient cu unguent, fie în sticle de sticlă, într-un loc întunecat și răcoros.


Rețetele și ideile cu unguent vor fi prezentate în următoarea parte a articolului.