Untură de casă (partea 1)
Cuvântul unguent evocă ceva nesănătos și dăunător în noi, că există mult colesterol în el care ne înfundă vasele de sânge. Recent insa s-a demonstrat ca contine multe substante benefice, aproape deloc colesterol, si are o gama foarte larga de utilizari.
Ce contine untura:
- raportul ideal așa-numitul acizi grași esențiali care sunt legați în grăsimi:
- Acid oleic – ajută la scăderea colesterolului, este o prevenire eficientă a diabetului zaharat și a bolilor oculare.
- Acid gras linoleic (acizi grași omega-6) - încetinește creșterea țesutului adipos, ameliorează colesterolul și ajută la prevenirea aterosclerozei premature și a hipertensiunii arteriale cronice
- Acid gras linolenic (acizi grași omega-3) - ajută la corectarea proceselor din corpul uman, la buna funcționare a nervilor și a sistemului cardiovascular.
Ce untura nu contine:
- Acizi grași trans - atunci când sunt consumați, colesterolul crește semnificativ și sunt conținuti în grăsimile întărite
- Substanțe colorante și aromatizante - unguentul nu are nevoie de aceste substanțe
Avantajele unturii:
- termen lung de valabilitate - cu depozitare adecvată într-un loc întunecat și răcoros
- conținut ridicat de așa-numitele Grăsimi „sănătoase”.
- nu contine lactoza
- unguentul este foarte tartinabil pe pâine
- unguentul este, de asemenea, capabil să ajute în tratamentul bolilor - împachetările calde cu unguent de carne de porc au un efect dovedit în tratamentul bolilor tractului respirator superior și în tratamentul tusei.
Reteta pentru unguent de porc de casa:
bacon crud de porc, putina apa si sare
Tăiați slănina în cuburi mici. Ar trebui să fie cam la fel pentru a se coace uniform. Câtă slănină folosiți este individuală. Aproximativ 2 kg de slănină înseamnă aproximativ 1 kg de unguent. Pune baconul intr-o oala mai mare cu putina apa (aproximativ 1 decilitru) si sare. Fierbem la foc mic cu amestecare constanta pentru ca baconul sa nu se arda pe noi. Când unguentul începe să se formeze, începem să-l luăm într-un recipient de colectare. Continuăm acest proces până când firimiturile sunt aurii și crocante. Se strecoară unguentul rămas într-un recipient de colectare. Depozitați fie într-un recipient cu unguent, fie în sticle de sticlă, într-un loc întunecat și răcoros.
Rețetele și ideile cu unguent vor fi prezentate în următoarea parte a articolului.